Cauze ale stresului oxidativ în organism

Ultima actualizare la 17 septembrie 2014. Categoria: Articole
Acest articol a fost citit de 7884 ori.

Cu toții am auzit despre marele pericol pentru sănătate pe care îl reprezintă reacțiile oxidative (cunoscute și ca stres oxidativ). Această problemă afectează majoritatea persoanelor din țările civilizate. Sună a teorie a conspirației?… Deloc, dacă înțelegem puțin modul complex în care alimentația, stilul de viață și diferite probleme de sănătate sunt generatoare de stres oxidativ, precum și numeroasele reacții negative pe care acesta le are asupra funcționării organismului, a nivelului de energie și a felului în care arătăm.

Reacțiile oxidative sunt o consecință normală a proceselor metabolice. Când însă nivelul acestora crește, iar protecția antioxidantă a organismului este scăzută, apare stresul oxidativ. Iar efectele negative ale acestui dezechilibru asupra sănătății se simt și se văd cu ochiul liber!

Iată câteva dintre cauzele stresului oxidativ, pe care le regăsim frecvent în viața de zi cu zi.

  • Alimentația

Carnea, băuturile carbogazoase, zahărul, grăsimile și prăjelile, alimentele cu aditivi chimici, margarina sunt prezente în alimentația zilnică? Nu consumați zilnic și în mod constant legume și fructe, în principal crude? Consumați mai puțin de 1,5-2 litri de apă, ceaiuri sau sucuri naturale pe zi? Dacă răspundeți afirmativ la aceste întrebări, aveți din start un risc crescut de reacții oxidative excesive în organism.

  • Alcoolul

Procesarea alcoolului în ficat produce reacții care au ca rezultat producerea de radicali liberi. În plus, băuturile alcoolice aduc în organism și substanțe toxice, care la rândul lor favorizează reacțiile oxidative și favorizează scăderea nivelului mai multor antioxidanți importanți. De asemenea, s-a descoperit că creșterea nivelului acestor reacții în ficat ”ajută” foarte mult la apariția ficatului gras (care la rândul său este recunoscut ca un factor de risc major pentru fibroza hepatică).

  •  Exercițiul fizic prea puțin sau prea mult

Aveți o viață sedentară? Sau, dimpotrivă, faceți foarte multă mișcare, sport de performanță sau în mod intensiv? Atât sedentarismul, cât și exercițiul fizic intensiv și constant (deși acesta din urmă este extrem de benefic pentru organism) sunt o sursă de reacții oxidative în organism, motiv pentru care nevoia de antioxidanți și alcalinizare a corpului nostru poate fi mai mare.

  •  Diferite afecțiuni și medicamente

S-a demonstrat că mai mult de 70 de afecțiuni sunt strâns asociate unui stres oxidativ excesiv. Persoanele care suferă de cancer, afecțiuni cardiovasculare, artrită, astm, fibromialgie, diabet, afecțiuni autoimune, infecție cu Helicobacter pylori au în general o protecție antioxidantă mult diminuată și un nivel ridicat de reacții oxidative.

În plus, numeroase medicamente și tratamente de sinteză, administrate pe termen lung, duc la încărcarea organismului cu substanțe toxice și reziduuri, care pot fi recirculate. Încărcarea toxică a organismului este de asemenea o sursă de reacții oxidative și procese proinflamatoare.

  • Dereglarea microflorei bacteriene benefice

Aceasta joacă un rol foarte important în echilibrul alcalin-acid și de asemenea pentru buna funcționare a sistemului imunitar, care protejează organismul de toxine, alergeni și agenți patogeni. Dacă microflora benefică este dezechilibrată în favoarea bacteriilor patogene, riscul de aciditate, reacții oxidative și infecții bacteriene și fungice este mai mare.

  • Stresul

Cu toții știm că stresul, enervarea, furia și alte stări similare nu ne fac bine. Însă aciditatea și toxicitatea din organism, în urma unor perioade stresante sau accese de emoții negative, persistă și afectează organismul mult timp după ce starea noastră emoțională s-a îmbunătățit.

  • Înaintarea în vârstă

Odată cu trecerea anilor, chiar și cel mai sănătos și tonifiat organism este supus unor procese accentuate de oxidare, care afectează atât pielea, cât și toate organele și procesele din corp.

Știați că radicalii liberi pot afecta ADN-ul, procesarea lipidelor și producția de energie din organism?

Cum controlăm stresul oxidativ?

În primul rând, prin alimentație. Exercițiul fizic, relaxarea mentală și un mediu cât mai curat sunt, evident, factori importanți, însă nu întotdeauna controlabili (mai ales mediul în care trăim). O alimentație cât mai curată și hrănitoare în mod natural, cu ingrediente alcalinizante și antioxidante, este prima și cea mai importantă modalitate de a diminua stresul oxidativ și consecințele sale negative.

Protecție antioxidantă cu BioGreens

BioGreens este realmente un produs extraordinar pentru alcalinizare și creșterea protecției antioxidante! Conține unele dintre cele mai alcalinizante și antioxidante ingrediente cunoscute, așa-numitele ”super-alimente verzi”: algele spirulina și chlorella, germenii de grâu, orz și broccoli și iarba de grâu și de orz. Beneficiile acestor ingrediente bogate în clorofilă au fost demonstrate în multe studii. Aportul nutritiv extraordinar al unei cure cu BioGreens influențează benefic toate procesele din organism, echilibrul acido-bazic, protecția antioxidantă și imunitară, precum și nivelul de energie al organismului. Încercați o cură cu BioGreens și spuneți-ne cum vă simțiți! Suntem convinși că veți avea rezultate foarte bune!

Instrumente utile

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus in pagina