Stresul: otrava modernă care ne înnebuneşte, ne îngraşă şi ne îmbolnăvește

Ultima actualizare la 30 iulie 2014. Categoria: Articole
Acest articol a fost citit de 2477 ori.

Termenul „stres” este folosit de foarte multe ori în epoca noastră, devenind un cuvânt la modă folosit pentru aproape orice situaţie dificilă pe care o găsim neplăcută. Cu toate acestea, adevăratele efecte ale stresului asupra stării generale de sănătate sunt destul de puţin cunoscute. Legat de o serie de boli degenerative, de la cancer şi diabet până la accident vascular cerebral, stresul este un fel de otravă tăcută, care ne diminuează vitalitatea şi ne înrăutăţeşte starea de spirit. Creşterea în greutate, afecţiunile psihice sau pierderea părului sunt indicatori comuni ai unei vieţi cu prea mult stres. Îmblânzirea acestei „bestii” numite stres ar trebui să fie o prioritate pentru oricine doreşte să se bucure de o solidă sănătate fizică, psihică şi emoţională.

Tipuri de stres

În general, se vorbeşte despre patru tipuri de stres:

  • Stresul fizic poate fi cauzat de un accident, o intervenţie chirurgicală, muncă fizică intensă, poluarea mediului, agenţi patogeni, deshidratare, deficienţe alimentare sau alergeni alimentari.
  • Stresul psihologic constă în tensiuni emoţionale, cum ar fi frica, furia, durerea, tristeţea sau frustrarea. Stresul mental este legat de griji, nevoia de perfecţionism, gelozie, anxietate sau un sentiment de pierdere a controlului, iar stresul perceptual este cauzat de convingeri, atitudini şi concepţii despre lume.
  • Stresul psiho-social este cauzat de problemele în relaţiile cu familia şi prietenii, de lipsa de suport social şi de izolare.
  • Stresul psiho-spiritual se produce atunci când cineva are o criză de caracter, legată de sens sau valori, inclusiv la locul de muncă.

Trei hormoni ai stresului care fac ravagii în corp

Atunci când suntem stresaţi, organismul este inundat de trei hormoni: adrenalina, noradrenalina şi cortizolul. Fiecare este produs de glandele suprarenale şi poate declanşa slăbirea imunităţii, îngreunarea digestiei, afecţiuni ale sistemului endocrin sau suprimarea activităţilor neurotransmiţătorilor.
Aceşti hormoni influenţează, de asemenea, răspunsul organismului la stres. Dacă simţim nevoia de a lupta împotriva pericolului perceput, vor apărea agresiunea, iritabilitatea, furia şi violenţa. Se va constata tendinţa de evitare, confuzia mentală, dorinţa de retragere şi oboseala. În acelaşi timp, frica va conduce la stări de anxietate, teamă, panică şi depresie.
Modificările dispoziţiei şi tulburările obsesiv-compulsive sunt agravate de dezechilibrele hormonale induse de stres. Aceşti hormoni determină, de asemenea, pierderea părului şi acumularea de grăsime, mai ales în regiunea abdominală.

Legătura dintre rezistenţa la insulină şi stres

Incidenţa cronică a stresului se amplifică în acelaşi mod ca rezistenţa la insulină. Atunci când ne aflăm în mod constant într-o stare de „ameninţare” sau de „urgenţă”, corpul eliberează glucoză pentru a furniza combustibil pentru „luptă”. Din păcate, aceasta nu este necesară, iar pancreasul secretă insulină pentru a se ocupa de glucoză. De-a lungul timpului, acest ciclu epuizează pancreasul şi creează celule rezistente la insulină, iar în cele din urmă, mai mult stres face ca procesul să se amplifice, conducând la extenuare.
Când metabolismul glucozei devine ineficient, creierul, ficatul, glandele suprarenale, tiroida încep să funcţioneze defectuos din cauza combustibilului insuficient. Consecinţele includ dezvoltarea unor afecţiuni precum hipertensiune arterială, artrită, insuficienţă renală, probleme neurologice sau ulcere. Cu astfel de probleme de sănătate înrădăcinate într-un sistem suprasolicitat, echilibrarea organismului pentru a elimina acest ciclu nociv este extrem de importantă pentru bunăstarea întregului organism.

Calmarea şi echilibrarea corpului

Dincolo de modificările stilului de viaţă pentru minimiza stresul, mai multe suplimente pot fi utile pentru a alinia corect sistemul hormonal şi a reduce apariţia bolilor. Progesteronul încurajează producţia de dopamină, un neurotransmiţător responsabil cu starea de spirit pozitivă şi motivaţia.
Stresul epuizează vitamina D în mod semnificativ. Aceasta menţine presiunea corespunzătoare a sângelui şi are puternice proprietăţi antioxidante. Tirozina, un precursor al dopaminei, care împiedică inflamaţia, este şi ea diminuată de stres. Zincul şi cromul sunt importante pentru echilibrarea nivelului de glucoză, iar complexul de vitamine B calmează sistemul nervos, oferind în acelaşi timp şi energie. Inozitolul ajută la scăderea rezistenţei la insulină, calmează depresia şi anxietatea, prevenind şi căderea părului. În plus, lemnul dulce, valeriana, floarea pasiunii şi sunătoarea au efect de reducere a stresului.

BioGreens creşte rezistenţa la stres

O simțim cu toții: stresul afectează buna funcționare a organismului, iar starea organismului influențează reacțiile noastre în situații de oboseală și stres. Modul în care organismul și psihicul nostru fac față diferitelor surse de stres zilnic e influențat de autocontrol și personalitate, dar în bună măsură și de nutrienții cu care hrănim organismul și de buna funcționare a acestuia.
Știai că stresul și emoțiile negative măresc aciditatea organismului și scad eficiența mecanismelor de detoxifiere și a sistemului imunitar? Dacă nu consumi în mod regulat suficiente legume verzi, resursele imunitare și energetice ale organismului scad, iar oboseala și stresul sunt mai greu suportate. O cură cu BioGreens înseamnă o hrănire complexă a organismului cu nutrienți revitalizanți, care susțin atât sistemul digestiv, cât și pe cel imunitar și nervos.
Algele spirulina și chlorella conținute în BioGreens sunt super-alimente foarte nutritive, care contribuie și la dezvoltarea microflorei bacteriene benefice din intestin (probioticele). Studiile au arătat că buna funcționare a acestei microflore susține sistemul imunitar și pe cel nervos și ajută organismul să facă față mai bine la infecții, alergii, dar și oboseală și stres.
În plus, în BioGreens, adaosul de mentă și vitamina C din acerola contribuie la o stare generală mai bună datorită efectului tonifiant. Nu întâmplător, persoanele care au consumat BioGreens ne-au spus că unul din primele efecte constatate a fost un tonus general mai bun și mai multă energie.

 

Instrumente utile

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sus in pagina